Gastronomický zážitek

Do Prahy nejezdím moc často, ale když do ní zavítám, zajdu si ráda do některé vegetariánské restaurace na oběd. Dříve jich bylo pomálu, dnes, k mému potěšení, přibývají. Vegetariánské a veganské restaurace mají jedno společné – příjemnou, usměvavou obsluhu, široký výběr jídel pestrých chutí i barev a klidnou atmosféru. Před pár dny jsem v Praze objevila novou restauraci Dhaba Beas. Jídlo se tu nabízí formou bufetu. Přede mnou stálo asi 15 lidí, většinou mladí mezi 25-35 lety. Fronty špatně snáším a utíkám z nich. V této jsem čekala radostně a stejně radostný pocit jsem měla, když jsem hledala volné místo a stoly byly beznadějně obsazené. Přisedla jsem si k jedné mladé dvojici. Nezůstalo jen u pozdravů. Byla jsem zvědavá, jak často sem chodí, zda jsou vegetariáni. Odpověď mě potěšila. Vegetariáni sice nejsme, ale do Dhaba Beas chodíme často, protože tu vaří velmi chutně, zdravě, je zde příjemné prostředí a je to lepší než hod dog. A tak jsem si pochutnala i hezky popovídala. 

Dvacet let jsem vegetariánkou, celá ta léta si připadám jako menšina. V běžné restauraci si mohu dát smažený sýr nebo palačinku. Další bezmasá jídla na jídelníčku většinou nejsou. Člověk si zvykne, ale líto mu to je. O to větší radost pak má, když jednou za čas zavítá do vegetariánské restaurace a vidí, kolik lidí se chce zdravě stravovat a jak pozitivní energie tu je. Jsou to první nesmělé krůčky, první vlaštovky. Přijímám je s vděčností a radostí. Odcházím z Dhaba Beas s úsměvem a dobrým pocitem na duši. 

Až pojedete do Prahy, dopřejte si gastronomický zážitek v některé z vegetariánských restaurací, např. Lehká Hlava na Boršově, Govinda v Soukenické, či Dhaba Beas v Sokolovské. Budete odcházet lehkým krokem, s lehkou hlavou a dobrým pocitem.