Tajemnice, Tajka tajemná

Paní tajemnice se s úsměvem probouzí a s úsměvem i usíná. Paní tajemnice úsměv vlastně nikdy neodkládá. Používá ho jako zvířata mimikry. Dá vám třikrát přepsat smlouvu o pronájmu a když skřípete zuby a myslíte si, že teď už by to lépe nevypracoval ani náměstek ministra, tajka zacílí a se zdviženým ukazováčkem posune dvojtečku. „Máte tam chybičku, milé dítě. To víte, dělala jsem léta korektury, mně jen tak nějaká myška neuteče.“ Nezapomene přidat úsměv a na důkaz převahy zdvihnout obočí. To, že smlouvu nikdo nebude číst a založí se do archivu, kde na ni bude padat úřednický prach, vůbec nevadí. Lejstro musí mít punc dokonalosti. Lejstro je drahokam, který musí být vybroušen. Nikdy jsem nikde neměla silnější pocit zbytečně promrhaného času jako na úřednické židli. Stále jsem si opakovala, že všechno, co mě v životě potká, má nějaký smysl. Že bych se tu měla naučit, kde nechal tesař díru? Na nic jiného jsem totiž nepřišla.

Když jsem byla malá, myslela jsem si, že slovo tajemník znamená něco, co je obestřeno tajemstvím. Nemýlila jsme se. Paní tajemnice je vskutku postavou tajemnou. Šedá eminence, o které nevíte nic. Nepřišla jsem na to, co vlastě tajka těch osm hodin pracovní doby dělá. Tváří se, že se nezastaví, ale zdá se mi, že nejvíc ji zaměstnává, jak nejlépe svou práci rozdělit mezi své kolegy. Pravda, na to musí být člověk talentovaný logistik profesionál. Vyhlazená tvář, dokonalé nalíčení, šik šaty plné elegance paní tajemnice napovídá, že zná tajemnou formuli na šťastný život. Jednoduše, umí si to zařídit tak, aby měla pohodu, která se odrazí na její tělesné schránce. Není to snad základ zdravého života? Recept je prostý. Úkony jsou podobné jako v kulinářství. Druhé podusit, zpražit a zalít studenou vodou. Jen tak zůstanete čerství.

Paní tajemnici nikdy nikdo neviděl rozhozenou, vykolejenou, nejistou nebo v úzkých. Má rejstřík všech emocí pod zámkem v neprůstřelném sejfu. Střeží je jako poklad. Kdo ví, možná ani ona sama pokladnici neotvírá, aby nebyla zaskočena svou pravou tváří. Vždyť život s maskou plyne tak hezky bez uzlíků. Měla jsem štěstí. Od šedé eminence jsem žádnou radu nedostala.