Ostrovní flóra a fauna

Sedm dní jsem chodila kolem poupat kaktusů a čekala, až vykvetou. Den osmý s prvními ranními paprsky se mi dostalo odměny za trpělivost. Byla to nádhera plná nenasytných včel. I ony se dočkaly. S posledními večerními paprsky jsem vracela z pláže a těšila se na druhou dávku květinové opojení. Všechny květy do jediného měly v pokoře svěšené hlavičky. Kaktusové květy jsou jako mandaly z písku, jako nádech a výdech, jako prchavý okamžik, který v nás vykvete, aby zaplavil srdce krásou a během chvilky se stal vzpomínkou.

Ibišek přináší svými květy úplně jinou zprávu, úplně jiné poselství. Jeden květináč a tolik plodnosti a hojnosti. Ibišek vítá plážové štamgasty a povaleče každý den novými květy. Má jich do zásoby až do konce léta, zdá se. Květy jsou obrovské a vyzařuje z nich velké sebevědomí. Jsou si totiž vědomy své krásy a důležitosti. Jsou to mořští vítači a vyprovazeči. Takoví plážoví vrátní. Neodolala jsem a poslední den utrhla malou větvičku a propašovala ji v kufru domů. Ibišek si svou řeckou plodnost přenesl i do Čech. Velmi brzy pustil ve vodě silné kořeny a až ho zasadím a vykvete první červený květ, vzpomínky na Thassos se mi roztančí v srdci jako řecká tanečnice v horkém večeru plném příslibů.  

Na ostrovech mám zaostřeno na flóru, ale i na faunu. Ráda vedu telepatické rozhovory s mořskými kachnami. Jsem velmi slabá v ptákologii tak musí stačit popis: černá potápka s bílou náprsenkou, dlouhým aristokratickým krkem, grácií černé madony a rychlostí torpéda. Jednu takovou jsem vyzvala k závodu. To jsem si dala. Ještě jsem se ani nenadechla k ponoru a kachna už vystrkovala hlavu o padesát metrů dál, ač jsme ještě před chvílí stály obě na startovní čáře. To je mi šídlo. Jak to dokázala? Že ona je to podvodnice. Určitě má o padesát metrů dál kachní dvojče, které s ní jede podvodnou podvodní štafetu. Dobrá, nevadí. Vyhrála jsi. Vyhrály jste obě. Já však mám body za eleganci, noblesu a jako veteránce mi volné tempo nejen sluší, ale i přísluší. A vůbec, jsem na dovolené, nebudu se tu honit s nějakými pobrkanými potápkami. Já jedu na kochačku a v kochání jsem rozhodně na bedně vítězů. Heč! Blbé kachny. Takhle polechtat pírkem mé soutěživé ego. Koukejte se pod svým černým peřím aspoň červenat.