Není máslo jako máslo

Moderní žena chce zdravě jíst, zdravě žít, zdravě myslet. A já se moderní ženou cítím a chci na sobě pracovat. Jsem vegetariánka, abstinentka, nekuřačka s jednou hříšnou kávou denně a seznamem neřestí, kde už mě straší "jenom" sladkosti a mouka. V lednici a ve spíži mám věci, které ve většině domácností nenajdete. Tempeh, Robi maso, seitan, tofu, ghí, mandlové mléko, datlový sirup, amarantovou mouku... Zajímám se o všechno nové, ráda experimentuji, objevuji, zkouším, kombinuji. Jen to otesávání, obrušování, vyhlazování hrubých ploch není vždycky jednoduché, bezbolestné, bezkarambolové. 

K narozeninám jsem od kamarádky dostala zdravý balíček. Byl v něm ajurvédský čaj, tempeh a bambucké máslo. Třetí jmenované jsem neznala. Máslo bude zřejmě vzácné jako šafrán, když je v tak malinkatém balení. Těšila jsem se na gurmánský zážitek s touto delikatesou. Ten se však nedostavil. Chleba s bambuckým máslem jsem snědla se sebezapřením a přesvědčovala samu sebe, že co je zdraví prospěšné, nebývá vždy chutné. Druhý den jsem si na bambuckém másle usmažila vajíčka a tam se ta podivná chuť celkem ztratila. Pak jsem na milé máslo na dlouhý čas zapomněla. 

Když přijela dcerka na svátky domů, šmejdila v lednici, aby zmapovala, co máme dobrého. "Jé, ty máš bambucké máslo?" Ozvalo se od bílé uspokojovatelky labužnických rozkoší. "Ano, dostala jsem ho k narozeninám, ale vůbec mi nechutná. Ty ho znáš?" Následovalo významné ticho a pak se ozval smích, který vypadal, že nikdy neskončí. "Mami, neříkej, že jsi ho jedla? Vždyť je to krém na obličej a na vlasy!" Oči jsem nekulila. Kulení byla jejich vlastní aktivita, protože ve mně by se krve nedořezal. To snad ne, tak takhle to tedy je. Já jsem si pochutnávala na krému. Tohle nevymyslíš, tohle se prostě musí stát. A ke všemu mně. Od té doby, kdykoli řekneme doma máslo, přichází záchvat smíchu. Máslo je teď u nás spouštěč dobré nálady. 

Jezte zdravě, žijte zdravě, myslete zdravě, ale nic nepřehánějte, hezky rovnovážně a s mírou, aby vás zdravý životní styl nestál zdraví. A nebuďte líní a vezměte si brýle na malinkatá písmenka na malinkaté krabičce. Ono není máslo jako máslo. 

Možná si dám inzerát. "Kosmetické firmy, netestujte na zvířatech a pořiďte si mě. Váš nový krém vyzkouším zevně i vnitřně. Značka: zkušenosti mám."

Můj přítel mi řekl: "Vsadím se, že o tom fejeton nenapíšeš! Přece nepřiznáš, jaká jsi trubka." Soutěživost ve mně zvítězila a klidně budu trubka, jako už tolikrát. Vím, že cizí neštěstí a cizí blbost druhé potěší. A já jsem takový potěšitel. Tak hezké počtení přeji, a máte-li podobný zážitek, napište mi. Přece mě v tom nenecháte samotnou.