jarek Doubek, starosta

Myslím, milé ženy, že každá z vás takového Jarka ve svém životě potkala. A pokud ne, ještě vás takové setkání čeká. Čtení o charismatickém mužském se před víkendem hodí, ne?

Jarek Doubek, starosta

Když se miminko dere na svět, vřeští. Nikoli tak Jarek. Ten měl pusu od ucha k uchu a rošťácky mrkal na sestřičky. Z toho usuzuji, že se narodil pod šťastnou hvězdou. Jarek má vskutku záviděníhodnou povahu a žije podle hesla „Nač stahovat kalhoty, když brod je ještě daleko“ aneb „Nejhorší smrt je z vyjančení“. Tato dvě moudra mu pomáhají proplouvat pracovním i soukromým životem hladce a bez větších karambolů. A když se přece jen něco semele, má zaručený recept na návrat do rovnováhy. Zajde do lesa, střelí kance, nadechne se čerstvého povětří a vychýlené jazýčky vah se k sobě opět přiblíží. Jarek se ničím dlouho netrápí, protože ví, že to nakonec nějak dopadnout musí. Když jsem žádala o práci kulturní referentky, právě tento přístup k životu se mi zdál býti sympatickým. Umím celkem dobře psát černé scénáře, nebude na škodu okusit lehkost bytí a pozitivní vyladění. Stále je, co se učit.

Přes Jarka se občas převalí euforická vlna. Letí kolem něho nápad, on po něm drapne, trochu ho dofoukne a hned je tu nápad století nebo aspoň nápad k nezaplacení. A protože je to dobrý vladař, jako golfový míček nápad usadí do příslušné jamky, kde už čekají „holky pro všechno, co umí všechno“ a ty celou golfovou partii odmakají. Jarkova práce tím však nekončí. Závěrečný odpal a bedna vítězů je jeho. Na konci nesmí chybět spokojený úsměv. Takhle se to, hoši, dělá. Učte se!

Jarek má charisma. Kam vstoupí, ledy tají, ženy tají. Je to miláček, který si je svého mužného kouzla vědom. A když vidí, že je někdo na pochybách, přidá se šibalským mrknutím oka „Pletou si mě s Jágrem“. Ale nenechte se mýlit, Jarek si umí získat srdce žen všech věkových kategorií, nejen své vrstevnice. On totiž v každé vidí vzácnou bytost už jen proto, že je ženského rodu. Jarek musí mít báječnou matku, skvělou babičku a sestru jako sladké víno utržené přímo z vinice. Jinak si tento obdiv k ženě jako dárkyni života, opatrovatelce rodinného krbu, společnici do nepohody, bytosti s duchovním přesahem, která umí rozmnožit dary života, neumím vysvětlit. Žena si tuto zprávu přečte v jeho informačním poli, nacítí ji a kdo by odolal být drahokamem, byť jen na pár vteřin. Takových mužů by planeta měla rodit více. Jsou pro ženy požehnáním. A přitom, mužové milí, stačí tak málo. Být usměvavý, vlídný, pozorný, empatický. Když jsem Jarka viděla v družném hovoru se stařenkou Vondrovou, bylo mi jasné, že tenhle kluk se žádnou psychologii na škole nedrtil. Ten ji prostě dostal do vínku. Přesně ví, kdy vyslechnout, kdy přátelsky poplácat po rameni, kdy zašprýmovat, kdy převést negativní hovor na pozitivní platformu, kdy soucítit, kdy důrazně nesouhlasit. Tuhle výbavu, pokud dostanete od Pána Boha, ušetříte za billboardy s prázdnými volebními hesly. Osobní kouzlo je nad všechny neosobní propagační materiály. Ruka je v rukávě po prvním úsměvu. Dohoda sepsána. Sice bez razítka a podpisu, ale na rozdíl od těch se správnou hlavičkou, má v praktickém životě svou váhu. Tomu se říká vědomá nevědomá kampaň. A tak není divu, že je Jarek starostou už několik volebních období. Mohli byste namítnout, že chybí generace „žen“ v kočárku. Nechybí. I ta Jarka miluje. On má totiž tak krásný kulišácký kukuč, že ho chce hned každé batole napodobit a Jarkovi ho vrací. Sice ještě nemá volební právo, ale člověk moudrý, člověk úspěšný, člověk s fištrónem musí myslet na budoucnost. A Jarek je vždycky jednou nohou do budoucnosti nakročen.

Sečteno, podtrženo. Myslím, že Vysoká Lhota by si svého starostu měla hýčkat. Takový potenciál je totiž k nezaplacení. Hrozí tu jediné nebezpečí. A to, že si Jarkovy jedinečnosti všimnou někde výš. Jeho šťastná hvězda bude stoupat a vzdalovat se malému městečku na jihu Čech. Nebuďme však majetničtí a přejme Jarkův zářivý úsměv i jiným.

Jarek mi dal radu do života. Pod hrubou záplatou může být křehká, citlivá duše. A pod brokátovým šatem se občas najde špinavé spodní prádlo. A tak, když nemáte jistotu, je dobré člověka vysvléct donaha. Tedy, pokud se nechá.